Tweederde ZZP'ers kan tegen een stootje

23-02-2012, door KvK

 

Tweederde van de Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) (64 procent) is voorbereid op een eventuele toekomstige inkomstenderving en zegt deze goed te kunnen opvangen. Dat blijkt uit recent onderzoek onder leden van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel (KvK). Een meerderheid van de Nederland ZZP'ers blijkt dus tegen een stootje te kunnen.
 
Bijna de helft van alle ondervraagde zelfstandigen (49 procent) heeft geld op de bank staan. Ruim een derde (35 procent) heeft (ook) geld in het eigen huis zitten, terwijl twaalf procent heeft (daarnaast) geld belegd in bijvoorbeeld aandelen en obligaties.
 
Buffer
Van de respondenten met een buffer denkt 44 procent dat ze maximaal een jaar aan financiële tegenslagen kunnen overbruggen. Een op de vijf verwacht zo het zelfs vier jaar lang te kunnen uitzingen. ZZP'ers die na 2007 of later voor zichzelf zijn begonnen hebben gemiddeld een financiële buffer van maximaal drie maanden. Daarnaast is er nog de partner van de zelfstandig ondernemer. Ruim de helft van de ondervraagden (55 procent) kan rekenen op de steun van hun partner als het onverhoopt helemaal mis zou gaan met het bedrijf.
 
Arbeidsongeschiktheid
Eén op de acht ZZP'ers (12,5 procent) is hybride ondernemer (int link) en heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap loon uit een (parttime) baan. Een kwart van de zelfstandigen heeft naast het bedrijf zelf geen andere bron van inkomsten. Een andere opvallende uitkomst is dat veruit de meeste ZZP'ers (68 procent) zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Van deze groep is tachtig procent ook niet van plan op termijn hiervoor wel een verzekering af te sluiten.
 
Lees het oorspronkelijke bericht op de KvK-website.
 
Terug naar het nieuws overzicht