Startende ondernemers vaak ook in loondienst

05-07-2012, door nuzakelijk

 

Een op de vijf startende ondernemers heeft naast het eigen bedrijf ook nog een baan in loondienst. Dat schreef Nuzakelijk afgelopen dinsdag op basis van een recent onderzoek van Panteia/EIM. Voor dit onderzoek werd een groep ondernemers die in 2008 hun bedrijf oprichtten nader bestudeerd.
 
Driekwart van de respondenten geeft aan dat het eigen bedrijf eigenlijk een nevenactiviteit is naast hun vaste baan. In de meeste gevallen speelt financiële zekerheid hierbij een rol. Veel ondernemers kunnen nog niet volledig rondkomen van de inkomsten uit hun bedrijf en zijn onzeker over de toekomst van hun onderneming.
 
Recessie
Een klein deel (29 procent) van de ondervraagden is inmiddels volledig afhankelijk van de inkomsten uit het bedrijf. Daarnaast is 23 procent voor een groot deel aangewezen op inkomsten uit de onderneming. De economische recessie heeft ook in deze groep haar sporen nagelaten. Zo zag 35 procent het afgelopen jaar de afzetmarkt voor de producten of diensten van zijn bedrijf krimpen.
 
Omzet
Aan de andere kant nam bij 29 procent van deze ondernemers de afzetmarkt juist toe. De omzet en het bedrijfsresultaat waren in 2011 vergelijkbaar met 2010, al is een groot deel over 2012 een stuk pessimistischer. Desalniettemin houdt een overgrote meerderheid van de respondenten vertrouwen in de toekomst.
 
Lees het hele artikel op NUzakelijk.
 
Terug naar het nieuws overzicht