SER-lid wil verplichte verzekering voor ZZP'ers

29-11-2011, door Reijer Zwaan

 

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat veel zelfstandigen zonder personeel onderverzekerd zijn. Daarom zouden alle ZZP'ers zich voortaan verplicht moeten verzekeren tegen bijvoorbeeld ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Dat zei hoogleraar en SER-kroonlid Ferdinand Grapperhaus afgelopen zaterdag in Nieuwsuur. Volgens Grapperhaus zou er, net als voor vaste medewerkers, een sociaal vangnet moeten komen voor ZZP'ers. Dat zou betekenen dat zij dezelfde rechten, maar ook plichten krijgen als werknemers. "Of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt: je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies", aldus het SER-lid. "Hier kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.”
 
Verborgen werkloosheid
Volgens Grapperhaus lopen de inkomsten van zelfstandigen door de recessie terug en is er sprake van verborgen werkloosheid. Hoewel de meeste zelfstandigen ondanks de moeilijke situatie hun bedrijf niet zouden willen opgeven, is er ook een klein deel ZZP'er geworden, omdat het niet lukt een vaste baan te vinden. Minister Kamp laat momenteel onderzoeken hoe het komt dat zoveel ZZP'ers zich niet of in mindere mate verzekeren. De uitkomsten van dit onderzoek worden begin volgend jaar verwacht.
 
Lees het hele bericht op Nieuwsuur.nl.
 
Terug naar het nieuws overzicht