Oudere ondernemers werken langer door

31-07-2012, door CBS

 

In de eerste drie maanden van dit jaar waren meer 65-plussers aan het werk dan het jaar ervoor. Die stijging wordt vooral veroorzaakt door het aantal ondernemers dat langer doorwerkt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
 
Tussen januari en april 2012 waren 162.000 ondernemers van 65 jaar en ouder aan het werk. In dezelfde periode in 2011 waren dat er 129.000.  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is er al enige jaren sprake van een stijgende lijn onder oudere zelfstandigen. 
 
Hard nodig
Met de economische crisis heeft de stijging volgens een woordvoerder dan ook niets te maken. Het aantal werkende 65-plussers nam al vanaf 2009 toe, toen de economie nog optimistisch was.  'Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat bedrijven deze mensen toen hard nodig hadden', zegt hij.
 
Pensioenuitkering
Of het risico dat de pensioenuitkeringen binnenkort lager zullen uitvallen meespeelt, is volgens het CBS niet op te maken uit de cijfers. 'Van die dreiging was in 2010 en 2011 ook al sprake en toen liep het aantal werkende ouderen niet noemenswaardig op. Bovendien zouden we dan vooral bij de mensen in loondienst een stijging moeten zien.
 
Terug naar het nieuws overzicht