Meeste ZZP'ers slecht verzekerd

23-01-2012, door Novum

 

Twee op de drie zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) hebben het financiële risico door arbeidsongeschiktheid niet afgedekt met een verzekering. De hoge kosten voor een verzekering zijn hiervoor de belangrijkste reden. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.
 
Slechts 33 procent van de zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheids- of WIA-verzekering afgesloten. Naast de hoge kosten is voor veel zzp’ers de mogelijkheid om terug te vallen op een partner of een spaarpotje reden om zich niet te verzekeren.
 
De helft van de zelfstandigen legt daarnaast geen of naar eigen zeggen onvoldoende geld opzij voor de oudedagsvoorziening. Ook hier zijn de kosten de belangrijkste reden. Ook de mogelijkheid om terug te vallen op de partner na pensionering is een oorzaak. Een deel ziet bovendien de noodzaak van sparen voor het pensioen niet in.
 
Hoewel een groot deel van de zelfstandigen wel weet van het bestaan van beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, heeft meer dan de helft ook deze niet afgesloten. Het privévermogen van de zzp’er en diens partner is daarnaast ook slecht beschermd via huwelijkse voorwaarden, ontdekten de onderzoekers.
 
Terug naar het nieuws overzicht