MBK Nederland bezorgd over BTW-stijging

03-05-2012, door Nuzakelijk

 

Hoewel MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel opgelucht is over het bereikte politieke akkoord en tevreden dat het lage BTW-tarief behouden blijft, maakt hij zich wel zorgen over de stijging van hoge BTW-tarief van negentien naar 21 procent, zo meldde NUzakelijk afgelopen zaterdag.
 
Het akkoord tussen het kabinet en de Tweede Kamer omvat natuurlijk veel meer bezuinigingsmaatregelen, maar de BTW-verhoging van twee procent zal vooral ook ondernemers raken. De stijging van dit tarief levert de schatkist volgend jaar direct al vier miljard euro op en draagt daardoor voor een groot deel bij aan het beperken van het huidige begrotingstekort.
 
Vertrouwen
Biesheuvel voorziet echter de nodige problemen. "Ik ben altijd met ondernemers in gesprek en hoor steeds hetzelfde verhaal. Klanten vinden producten duur. Daardoor is het consumentenvertrouwen op dit moment ook historisch laag." Een BTW-verhoging heeft dan een averechts effect, zo voorspelt de MKB Nederland-voorzitter: "Die zal dat gevoel alleen maar versterken. En dan doet het er niet toe of ze heel precies kunnen aangeven of een tank benzine twee kwartjes, of drie kwartjes duurder is geworden. Het gaat om het gevoel, waardoor mensen geen geld willen uitgeven."
 
Inkomstenbron
De BTW is de afgelopen vijftien jaar een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de overheid geworden. In totaal betalen consumenten met hun aankopen 43 miljard euro aan belasting, bijna een derde van alle belastinginkomsten van het Rijk. Inkomsten van de loonbelasting, waarvan de meeste mensen zich wel heel goed bewust zijn, komen op de tweede plaats. Gemiddeld betalen huishoudens in Nederland 4320 euro aan accijnzen en BTW.
 
Lees het hele artikel op NUzakelijk.
 
Terug naar het nieuws overzicht