Lager uurtarief voor hoger opgeleide ZZP'ers

19-03-2012, door Interimpuls.nl

 

De uurlonen van hoger opgeleide Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) in Nederland staan onder druk. De tarieven daalden in 2011 met ruim negen procent naar circa 87 euro per uur (exclusief btw). De afgelopen twee jaar waren de tarieven niet zo laag, zo blijkt uit het Interimpuls Interim Kompas; een halfjaarlijkse peiling van de marktsituatie van hoger opgeleide ZZP'ers.
 
Voor dit onderzoek werden 634 zelfstandige professionals gevraagd naar hun huidige financiële situatie. Hoewel de gemiddelde tarieven tussen de verschillende sectoren sterk kunnen verschillen, is over de gehele linie sprake van een forse daling. Daardoor voelen de meeste freelancers zich gedwongen om ruim zeven procent onder het gewenste tarief te werken.
 
Meer opdrachten
Een meerderheid heeft door de loondruk en concurrentie het minimum uurloon naar beneden moeten bijstellen, maar de helft van de ondervraagden werkt zelfs onder dat minimumtarief. Er zijn ook positieve ontwikkelingen. Zo nam het aantal opdrachten in de tweede helft van 2011 met een aantal procent toe, hoewel dit echter niet voldoende is om de vrije val in uurtarieven te compenseren. Interimpuls verwacht bovendien dat zowel het uurloon als het aantal opdrachten de komende periode verder zal dalen.
 
Lees het oorspronkelijke bericht op Interimpuls.nl.
 
Terug naar het nieuws overzicht