Kamp wil minimumloon voor ZZP'ers

20-01-2012, door Rendement.nl

 

Omdat ZZP'ers steeds populairder worden bij werkgevers vanwege de mogelijkheid om samen te werken op basis van een overeenkomst van opdracht (ovo), wil minister Kamp Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ook een soort minimumloon voor ZZP'ers gaan instellen. Op dit moment krijgen sommige zelfstandigen namelijk een vergoeding die onder het minimumloon ligt.
 
Het aantal ZZP'ers in Nederland is nog altijd in opkomst. Voor veel zelfstandige professionals is het ondernemerschap een bewuste keuze, maar niet voor iedereen. Sommige ZZP'ers worden min of meer gedwongen om hun werkzaamheden als zelfstandige te verrichten. Het flexibele karakter van de ZZP'er kan een groot voordeel zijn voor werkgevers, die hierdoor aanzienlijk kunnen besparen op loonkosten en werknemerspremies.
 
Wet Minimumloon
Het aanscherpen van de regels op dit gebeid zou ZZP'ers moet beschermen tegen vergoedingen die lager zijn dan het minimumloon. Daarnaast zou er zo meer controle zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheid en het opbouwen van pensioen, iets wat veel ZZP'ers niet zelfstandig doen. Minister Kamp wil de Wet Minimumloon zodanig uitbreiden dat ook ZZP'ers onder deze wet gaan vallen.
 
Verdeeld
De PvdA vindt de plannen van Kamp echter nog niet voldoende. De politieke partij heeft gepleit voor een minimumbeloning van honderdvijftig procent van het wettelijke minimumloon. ZZP'ers zelf reageren verdeeld op het voorstel van Kamp. Sommigen vinden dat een minimumloon niet bij ondernemerschap en de bijkomende flexibele positie van dergelijke professionals hoort.
 
Lees het oorspronkelijke artikel op Rendement.nl.
 
Terug naar het nieuws overzicht