Handelsnaam ondernemers vaak niet beschermd

05-06-2012, door Kvk

 

Ondernemers zouden hun handelsnaam en bedrijfslogo beter moeten beschermen. In veel gevallen gaan zij - ten onrechte - ervan uit dat hun naam voldoende beschermd is als deze staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar dat is juridisch gezien niet genoeg.
 
Zo'n KvK-registratie zorgt niet voor bescherming wanneer een ander de betreffende handelsnaam of het logo al eerder heeft geregisterd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). De KvK bracht afgelopen donderdag een persbericht naar buiten waarin de organisatie waarschuwde voor deze vervelende situatie.
 
Ondernemerspanel
Recent onderzoek onder het KvK Ondernemerspanel wijst uit dat 62 procent één of meerdere namen gebruikt om zijn producten en/of diensten aan te bieden. Ruim een kwart heeft deze naam beschermd, maar ruim vier op de tien hebben dit niet gedaan en drie op de tien kunnen niet met zekerheid zeggen of dit het geval is. Acht op de tien ondernemers gebruiken een logo. Van deze groep heeft driekwart dit logo niet als merk beschermd.
 
Handelsregister
De meeste ondervraagde ondernemers hebben bij inschrijving bij de KvK wel gecontroleerd of hun naam al bestond. In veel gevallen (69 procent) werd hiervoor het Handelsregister of Google (veertig procent) geraadpleegd. Echter, zo waarschuwt de KvK, in het Handelsregister wordt de bedrijfsnaam geregistreerd als handelsnaam, maar dat is niet hetzelfde als een merknaam. Slechts een kleine minderheid van de respondenten heeft de handelsnaam (zes procent) en/of andere merken (vier procent) ook daadwerkelijk geregistreerd in het merkenregister van het BBIE.
 
Lees het hele bericht op de KvK-website.
 
Terug naar het nieuws overzicht