Groei ZZP'ers in Nederland zet door

15-03-2012, door Rabobank Cijfers & Trends

 

Het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) in Nederland neemt nog altijd gestaag toe. In ruime zin nam het aantal zelfstandigen toe van 397.000 in 1996 tot 705.000 in 2010. Deze groep wordt daardoor steeds belangrijker voor de Nederlandse economie en arbeidsmarkt. De meeste zelfstandigen hebben bewust voor het ZZP-schap gekozen, zo blijkt uit recent onderzoek van Rabobank Cijfers & Trends.
 
De toename van het aandeel ZZP'ers is het grootst in de sectoren bouw, zorg, industrie en financiële dienstverlening. In de dienstverlening is deze groei voornamelijk toe te schrijven aan de opkomst van ICT en de bijbehorende kansen voor het ondernemerschap.
 
Flexibiliteit
Ondanks het huidige economische klimaat is meer dan tachtig procent van de ZZP'ers tevreden over zijn of haar zelfstandige positie. De meesten hebben hiervoor dan ook bewust gekozen. De grootste voordelen zijn het eigen baas zijn en de vrijheid en flexibiliteit van het ZZP-bestaan. Een uitzondering op de regel is de bouwsector, waar onvrijwillig ZZP-schap vaker voorkomt. In deze branche worden mensen in het geval van (dreigende) werkloosheid vaker gedwongen om voor zichzelf te beginnen.
 
Individualisering
De sterke groei van het aandeel ZZP'ers kan volgens de SER (2010) worden geplaatst tegen de achtergrond van maatschappelijke en economische trends als individualisering en flexibilisering van arbeid en productieprocessen. Het wordt voor ondernemers belangrijker om snel op veranderingen van de vraag in te spelen. Daarnaast maken de gedeeltelijke privatisering van de ziektewet en arbeidsongeschiktheid het voor werkgevers aantrekkelijker om arbeidsrisico's over te hevelen naar de arbeidskracht. Vanwege de wederzijdse behoefte aan flexibiliteit weten werkgevers en ZZP'ers elkaar steeds beter te vinden.
 
Terug naar het nieuws overzicht