FNV Bondgenoten: 'Alle metaalwerkers in één bond'

29-03-2012, door Financiële Telegraaf

 

Als het aan de metaalbonden van FNV Bondgenoten ligt, worden in de 'nieuwe vakbeweging' straks alle metaalwerkers in één enkele vakbond ondergebracht. Het gaat hierbij dan dus niet langer alleen om vaste medewerkers, maar ook om Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers), uitzendkrachten en gepensioneerden.
 
Dat staat in een notitie die is opgesteld door kaderleden en bondsbestuurders in de metaalsector. Dit document zal op termijn worden besproken met de zogenaamde kwartiermakers, een groep die zich momenteel concentreert op het oprichten van een nieuwe vakbeweging (werktitel DNV), waarin de huidige FNV-bonden zouden moeten worden samengevoegd.
 
Vakvereniging
Binnen de huidige FNV hebben ZZP'ers en uitzendkrachten nog nog een eigen bond. De bestuurders willen hen echter allemaal in één bond samenbrengen; hier zouden dan ook de gepensioneerde metaalwerkers onder komen te vallen. De Financiële Telegraaf schreef afgelopen maandag dat er volgens deze notitie 'plannen circuleren' om de metaal op te delen in verschillende sectoren bij het opgaan in die nieuwe vakvereniging. Maar metaalbestuurders kiezen juist een andere weg: "DNV Metaal behartigt de belangen van alle werknemers die in de sector werken of gewerkt hebben, ongeacht de contractvorm."
 
Krachtige bond
Uit de notitie blijkt verder dat de metaalbestuurders uitgaan van een krachtige vernieuwde vakbond, die de actie niet schuwt. De nieuwe bond moet in staat zijn om 'grote aantallen bedrijven in staking te brengen en dat minimaal vier weken vol te houden': "Op deze manier kunnen we elke krachtmeting winnen."
 
Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf.
 
Terug naar het nieuws overzicht