Ex-ondernemers adviseren noodlijdende bedrijven

11-07-2012, door Financiƫle Telegraaf

 

Het Ondernemersklankbord (OKB), een organisatie die noodlijdende bedrijven adviseert over onder andere financiële problemen, ontvangt de laatste tijd steeds meer aanvragen van ondernemingen in nood. Dat maakte de directie van OKB afgelopen maandag bekend.
 
Sinds het uitbreken van de economische crisis eind 2008 kloppen jaarlijks zo'n 2500 tot drieduizend ondernemers bij de organisatie aan voor financiële ondersteuning. In voorgaande jaren ging dat nog maar om enkele honderden bedrijven. Alle OKB-adviseurs zijn voormalige ondernemers en kennen het klappen van de zweep. "Zij weten hoe het voelt als je moeilijke beslissingen moet nemen", aldus OKB-directeur Susanne Hietbrink.
 
Drempel
Hulpverzoeken die binnenkomen bij het OKB zijn voornamelijk afkomstig van kleinere ondernemingen met maximaal twintig man personeel. Maar ook eenmanszaken en ZZP'ers durven deze stap de laatste tijd sneller te zetten. Omdat zij bij deze organisatie in contact staan met voormalige ondernemers, is de drempel om hulp te vragen volgens OKB-voorzitter Hans Biesheuvel lager dan bij andere instanties: "Bij andere ondernemers leg je sneller je problemen op tafel. Zij spreken dezelfde taal."
 
Subsidie
Het OKB draait op een begroting van circa een miljoen euro per jaar. De organisatie ontvangt subsidie van de overheid en wordt ook gesponsord door een aantal grote bedrijven. De ervaringen van noodlijdende ondernemers die hulp inroepen van het OKB zijn veelal positief: negentig procent kijkt achteraf tevreden terug op de geboden hulp. In een derde van de gevallen was er na een OKB-avies weer sprake van een hogere omzet. Bij verzoeken om faillissementspreventie (ruim de helft van het totaal aantal hulpvragen) slaagt de organisatie erin om twee derde van de bedrijven overeind te houden.
 
Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf.
 
Terug naar het nieuws overzicht