Amerikaanse beurs voor ondernemende studenten

13-03-2012, door Financiƫle Telegraaf

 

Studenten die naast hun studie een eigen bedrijf starten of een vergevorderd bedrijfsidee ontwikkelen, maken ieder jaar namens Agentschap NL kans op een prestigieuze Amerikaanse studiebeurs, de Kauffman Global Scholarship. Hiermee kunnen de veelbelovende ondernemers op topuniversiteiten (Harvard, Stanford etc.) samen met Amerika's meest innovatieve en ondernemende denkers hun bedrijf of idee verder uitbouwen.
 
Niet iedere ondernemende student komt in aanmerking voor deze beurs. Het 'Scholarship Program on Entrepreneurship' wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs. De uitverkoren studenten worden landelijk gekozen uit aanbevelingen van dertig hogescholen en universiteiten. Slechts een select aantal mag zijn of haar bedrijf of idee voor een vakjury presenteren. Daar komen uiteindelijk zeven studenten uit die naar de VS mogen vertrekken.
 
Ondernemerschapervaring
"De derde lichting toppers is op dit moment in de Verenigde Staten aan de slag om van het eigen concept een toponderneming te maken", aldus woordvoerder Rogier Esselbrugge in het interview met de Financiële Telegraaf. "In juni 2012 keren zij terug met een schat aan opgedane ondernemerschapervaring, die zij hopelijk als een soort ambassadeur gaan uitdragen naar medestudenten."
 
Dwarsdenkers
Een voormalige student ondernemer die naar de VS is gegaan, is de 23-jarige Steven Lammertink. Hij won de beurs in 2011 op basis van zijn businessplan voor Republish, een softwareoplossing om boeken digitaal om te zetten naar een e-boek. Een unieke ervaring, zo zegt hij zelf: "Wat ik heb geleerd in Amerika is om boven alles onconventioneel te denken. Dat is ook de tip die ik nu mee kan geven aan andere starters: kijk niet alleen naar mogelijkheden binnen de kaders en regels die en masse worden gevolgd. De mooiste innovaties komen vanuit dwarsdenkers en mensen die hun eigen geloof en wil naadloos volgen."
 
Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf.
 
Terug naar het nieuws overzicht