'ZZP'ers door crisis vaker psychische problemen'

13-08-2012, door nuzakelijk

 

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) en freelancers lopen door de aanhoudende recessie niet alleen het risico minder opdrachten binnen te halen dan vroeger, maar kunnen wat betreft economische onzekerheid ook op psychisch vlak negatieve gevolgen ondervinden.
 
Dat schreef NUzakelijk eind vorige week op basis van recent onderzoek van vacaturebank Werksite.nl na onderzoek onder 7.500 zelfstandig ondernemers. Volgens de onderzoekers zorgt de crisis voor steeds meer problemen op financieel gebied: "Deze situatie brengt twijfels en zorgen mee over de gekozen loopbaan. Nieuwe opdrachten blijven door de crisis vaak uit."
 
Burn-out
Omdat de vaste banen tegenwoordig in veel sectoren niet voor het oprapen liggen, is het stopzetten van de onderneming en het zoeken naar een vaste baan vaak geen optie. Werksite.nl stelt dat veel respondenten aangeven te kampen met een permanent gevoel van onrust. "Tot volledige burn-out en het niet meer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces." Dat freelancers vaak thuiswerken, maakt het er niet veel beter op. "De spanningen in de privésfeer lopen op en relaties houden moeilijk stand", aldus de onderzoekers.
 
Lees het hele artikel op NUzakelijk.
 
Terug naar het nieuws overzicht